15
Lis

Važnost CAM-a u modernoj proizvodnji

Računalno podržana proizvodnja (CAM) je primjena tehnologija koje koriste računalni softver i računalom upravljane strojeve kako bi olakšale i automatizirale proizvodne procese. CAM je korištenje računalnog softvera za upravljanje alatnim i srodnim strojevima za proizvodnju izradaka. Njegova glavna svrha je stvoriti brži proces proizvodnje komponenti i izradke preciznijih dimenzija i iskoristivosti materijala, što u nekim slučajevima, koristi samo potrebnu količinu sirovina (čime se smanjuje otpad) uz istodobno smanjenje potrošnje energije.

CAM je slijedeći računalom podržani proces nakon projektiranja pomoću računala (CAD), a ponekad i računalno podržanog inženjerstva (CAE), kad je model generiran u CAD-u i provjeren u CAE-u ulaz u CAM softver koji tada kontrolira rad alatnog stroja.

CAM smanjuje otpad i energiju uz poboljšanje učinkovitosti proizvodnje kroz povećanje brzine proizvodnje, korištenja sirovine i veće točnost izrade.

CAM implementira napredne alate produktivnosti alate kao što su simulacije i optimizacije što utječe na razinu profesionalnosti.

Moderna CAM rješenja su skalabilna i kreću se od diskretnih 2D sustava do multi-CAD 3D integracija.

CAD, prethodnik i temelj CAM-a, je važan, nema rasprave o tome, no jednako je važno uočiti da je u moderno vrijeme CAD model samo zgodan prikaz na  zaslonu računala, ali nije ništa materijalno, samo slika. Mogli bi reći da iz 3D modela možete generirati 2D crtež kako bi se omogućila izrada na konvencionalnom stroju, ali da je tako, ne bi ovdje čitali ovaj članak.

Stoga, činjenica je da CAM sustavi  stoje iza gotovo svega što imamo u modernom životu. CAM sudjeluje  u pretvaranju  u stvarnost gotovo svakog industrijskog  proizvoda. Igra ključnu ulogu u tome koliko su  konkurentne proizvodne tvrtke, iako mnoge od njih to odmah ne shvaćaju. Neki ni neznaju da CAM igra ključnu ulogu u njihovim procesima proizvodnje. Proizvodnja, u velikoj mjeri, pokreće i svjetsku ekonomiju.

Siemens PLM nudi cjelovita softverska rješenja za računalno potpomognutu proizvodnju (CAM) za programiranje alatnih strojeva , postprocesiranje i simulacije strojeva . NX CAM sadrži napredne funkcije u svakom od svojih modula kojima možete maksimizirati povrat svog ulaganja u najnovije generacije alatnih strojeva.

U upotrebi u mnogim industrijama, NX donosi dokazane sposobnosti za proizvodnju u zrakoplovnoj, automobilskoj, industrji medicinskih uređaja , industriji kalupa i ukovnja , te industriji strojeva. Korištenjem svih prednosti 64-bitne arhitekture i paralelnog procesiranje koje se sastoji u cijepanju računanja putanja alata na više jezgri, te na taj način korštenju punog potencijala hardvera, te time i smanjenju vrijeme koje je potrebno da biste završili posao .

 

 

Leave a Reply